Joulukuun vieraskynä: Ottilia Mäkinen

Olen saanut kunnian olla viereilevana kirjoittajana upeassa blogissa. Olen kahden pojan yrittäjä-äiti Saarijärveltä. Lisäksi perheeseeni kuuluu mies, koira, kissa ja kanoja sekä ylväs kukko. Minulla on kaksi yritystä; Sisustuspuoti Colore sekä Tatuointistudio Luova. Tatuointeja teen päätyökseni, sisustuskauppa on tällä hetkellä lähinnä harrastus. Elämme maaseudun rauhassa 2014 vuonna valmistuneessa Kannustalon Onnelassa. Haaveilin aina vanhasta 1900-luvun alun talosta, jota hiljalleen remontoisimme. Elämä kuljetti kuitenkin eri tavalla ja nyt asun uudessa talossa, joka on unelmieni talo.

Sisustus meillä on kuitenkin uudesta talosta poikkeava. Suurin osa huonekaluista on vanhoja, lattiassa on aidot laudat ja keskellä olohuonetta on iso leivinuunitakka. Olen aina ollut innokas sisustaja, eivätkä ihan
tavalliset ratkaisut ole aina niitä oikeita ratkaisuja. Maalailen ja tuunailen huonekaluja ja etsin tavaroille uusia käyttötarkoituksia. Esimerkiksi meidän keittiössä on vanha höyläpenkki saarekkeena. Siinä sujuu hyvin sekä ruuanlaitto että pienet askartelut.

MInulla on aina menossa jokin projekti. Olen kova käsitöiden tekijä. Jos en virkkaa tai neulo, askartelen, maalailen tai tuunailen. Sisustukseltaan meidän koti ei ole ikinä valmis. Aina tulee jokin uusi idea, jonka haluan toteuttaa. Tai sitten pakon sanelemana joudun kehittämään jotain. Tästä esimerkkinä tämän syksyn tarina: kun meidän kissa haluaa syksy- ja talviöinä ulos, sillä on tapana herättää minut raapimalla tapettiseinää. Tapetti ei tietenkään tykkää kynsimisestä ja siksi keksinkin, että tapetoin alkuperäisen tapetin päälle vanhan kasviokirjan kuvia. Sinne tänne vähän sekaisin. Näin raapimisjäljet peittyivät ja tarvittaessa sivuja voi helposti lisäillä seinään.

Muutama kesä sitten sain idean aroniamarja-valaisimesta. Syksyllä keräsin marjoja, kuivatin ne ja rakensin niistä valaisimen meidän makuuhuoneeseen. Kehikkona toimii kirpputorilta löytämäni vanhan
lampun runko. Pujotin marjat karhunlankaan ja solmin kiinni kehikkoon.

Minusta kaikista parhaimmat ideat ovat sellaisia, jotka pystyy toteuttamaan niistä tarvikkeista, jotka löytyvät jo valmiina kotoa. Ilman mitään suurempia hankintoja, mutta lopputulos on silti tarkoin mietitty.
Me rakensimme talomme mieheni mummolan paikalle. Paikalla oli vanha tiilitalo, joka oli pakko purkaa huonon kuntonsa vuoksi. Kaikki mahdollinen kuitenkin säästettiin; vanhat ikkunat, tiilet, ovenkahvat.
Rakennusajalta meille jäi myös ylimääräiseksi laudanpätkiä. Ikkunoista ja näistä jämälaudoista mieheni rakensi minun suunnitelmieni mukaan meille astiakaapin. Vain saranat ovat kaapissa uudet. Muu kierrätettyä. Taustaseinät tapetoin, jotta kokonaisuudesta tulisi värikäs, kuten kotimmekin on.

Pidän kirpputoreilla ja kierrätyskeskuksissa kiertelystä. Kuten sanotaan, toisen romu on toisen aarre. Mikä sen parempaa kuin kierrätys! Pääosin uudet huonekalut on valmistettu lastulevystä. Niille ei käytännössä pysty tekemään juuri mitään. Vanhat, puusta rakennetut huonekalut sen sijaan ovat melkeinpä ikuisia. Niitä voi aina uudelleen ja uudelleen maalata ja hioa. Pienet kolhut kertovat huonekalun elämästä ja luovat särmää. Mikään ei ole täydellistä, ei huonekalujenkaan tarvitse olla. Ne saavat kertoa omia tarinoitaan ja ovat täydellisiä kolhuineen ja murenevine maaleineen.

Onnea on tehdä itse. Nähdä itsetehty täydellinen lopputulos. Aina kaikki tuunailut eivät tietenkään onnistu, mutta ei saa lannistua. Kun materiaalit ovat hyviä, voi niitä muokkailla aina uudelleen ja uudelleen. Joskus on keksittävä uusi tapa toteuttaa suunnitelma, jotta lopputulos onnistuu. Joskus on annettava asian olla hetken aikaa, odotettava uutta inspiraatiota. Tällä hetkellä tuumailen, kuinka saan piparkakkumuotit pysymään vessanovessa kauniisti… Kyllä siihen ratkaisu vielä löytyy!

Ottilia Mäkinen
ig: @ottiliamakinen


Kollaasin joulukuun vieraskynäilijä Ottilia on kahden pojan yrittäjä-äiti. Joulukuussa Kollaasin kuukauden aihe on diy/kierrätys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: