Saako matskustelusta enää unelmoida?

Tunnustan heti alkuun, että poden todella pahaa matkakuumetta. Nyt, kun tämä on sanottu ääneen, niin voidaan keskittyä miettimään: Onko ulkomaanmatkoista unelmointi kuitenkaan tässä maailman tilanteessa sopivaa? Toki unelmia tulee olla, mutta mitä tehdä siinä tilanteessa, kun unelmat aiheuttavat syyllisyyttä tai jopa ahdistusta?

Matkailun vähentyminen pienentää ihmisen aiheuttamaa kuormitusta maapallolle. Liikenteen väheneminen on tehnyt ja tekee hyvää ilmastolle, lisäksi lehdistä on saanut lukea, miten luonto on leivittäytynyt ihmisen pysyessä poissa tietyiltä alueilta. Emmekö siis ole velkaa tämän ympäristölle, joka koetta pitää planeettamme elinkelpoisena eliöille ja olioille, jotka täällä kanssamme kamppailevat elintilasta? 

Toinen puoli on sitten se, että monin paikoin elinkeino on riippuvainen turismista ja matkailijoista. Kumpiko painaa vaakakupissa enemmän, kun päätöksiä tehdään? Asiaa vähän sivusta seuranneena tässä vaiheessa raha näyttäisi oleva se, mikä ainakin poliittisessa päätöksenteossa ratkaisee. Toki talouden rattaiden on pyörittävä, mutta tämän poikkeuksellisen ajan seurauksena asioita on hyvä pohtia uusista näkökulmista ja näin moni viime kesänä tekikin suunnatessaan lomalle kotimaahan tai ainakin lähellä oleviin maihin. 

Mutta mitä tehdä sitten, kun mieli kaikesta järkeilystä huolimatta halajaa palmujen alle? Itse ainakin olen välillä joutunut miettimään, että kehtaanko tästä matkakuumeesta edes ääneen puhua, kun monella on tämän vuoden aikana ollut niin paljon ihan oikeita ongelmia selviytyä arjesta kaikkien muutosten keskellä. Kenenkään terveyttä en halua vaarantaa, joten nyt on keskityttävä muihin asioihin ja kohdistettava huomio sekä toiminta sellaiseen, johon voi itse vaikuttaa. Mitä nopeammin pääsemme kiinni normaaliin elämään (mitä se sitten tulevaisuudessa onkaan), niin sitä pikemmin myös maiden rajata aukeavat. Vaikka omalta osaltani uskon ulkomaan matkailun vähentyvän tulevaisuudessa.

Keväällä koronan ollessa Euroopassa pahimmillaan (vai onko tilanne nyt pahempi?), jouduin monen muun tavoin perumaan matkan. Matka olisi ollut sikäli erityinen ”normaaliin” lomaan verrattuna, että olin vuokrannut Kroatiasta ison huvilan, jossa piti viettää nelikymppisiäni. Joten pakko myöntää, että kyllä minua harmittaa, edelleen. No, huvila on nyt meille varattu huhtikuussa 2021, joten toivon hartaasti, että silloin pääsee jo turvallisesti matkustamaan. 

Mistään muita ulkomaanmatkoja en ole edes uskaltanut suunnitella. Ja tuon ensi keväänkin osalta tilannetta joutuu tarkastelemaan lähempänä ajankohtaa ja siksi sekin tuntuu lähes tavoittamattomalta. Mutta kuten sanottu, unelmoin usein siitä, että pääsen syömään aitoa kreikkalaista ruokaa, näyttämään Lontoon muillekin perheenjäsenille, tekemään road tripin Lofooteille ja ehkä sitä jonain päivänä vielä uskaltautuu matkustamaan Euroopan ulkopuolellekin. Tällä hetkellä kuitenkin nautin Suomen kauniista luonnosta ja matkakuumeen yllättäessä palaan fiilistelemään tehtyjä matkoja kuvien muodossa. 

Unelmien täyteistä syksyä!

Ansku

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.