Pride-viikko on täällä!

On Pride-viikon aika ja jälleen kerran erilaiset keskustelupalstat ovat muistuttaneet miuta, että kuinka paljon tässä on vielä tehtävänä, jotta kaikilla olisi oikeus rakastaa. Tuntuu hankalalta edes lähteä kirjoittamaan mitenkä absurdilta tuntuu, kun vähätellään kahden tasa-arvoisen ihmisen suhdetta toisiinsa tai itseensä perustuen omaan maailmankuvaan. Vaikka tietysti eihän tämä mikään ihmeellinen uutinen ole: tuomitsemista on ollut pitkin maailman historiaa milloin mihinkä vedoten: ihonväriin, sukupuoleen, uskontoon, kulttuuriin. Eikä pelkästään pitkin historiaa, vaan näistä asioista tuomitaan vielä vahvasti tänäänkin. Vaikka tänään puhunkin vain yhdestä osasta, ovat kaikki ne miusta yhtä arvokkaita.

Tyttäreni ollessa pieni, miulta kysyttiin melko usein, että miksi katson hänen kanssaan RuPaul’s Drag Racea. Enkö ole huolissani miten se vaikuttaa tyttäreeni? Tänä päivänäkään en tiedä mitä tällä ”vaikuttamisella” tarkoitetaan – eikä kukaan sitä ole ainakaan miulle suoraan osannut selittää tai sanoa, mitä lausahdus pitää sisällään… Vaikka oikeastihan me kaikki tiedetään se. Kysymys kuuluu, että enkö pelkää, että antamalla tyttäreni katsoa, kun miehet pukeutuvat naisiksi, hänen päähänsä ”kiinnittyy” ajatuksia homoudesta, transseksuaalisuudesta ja niin edelleen. Ja kaikki nämä ihmiset haluaisin saada ymmärtämään, että nämä asiat eivät tartu. Kyseessä ei ole tauti.

Processed with VSCO with hb2 preset

Mutta mitä vahinkoa me tehdäänkään vähemmistön jäsenille, kun me sanotaan heille pienestä pitäen, että jokin heidän ominaisuutensa on väärin ja sairasta – ja ettei se ole normaalia. Ja sitten me ihmetellään, että miksi lapset sekoaa? Me opetetaan toiset pilkkaamaan ja kiusaamaan jotain mitä me pidetään epänormaalina, koska se ei ole osa meidän arkea. Mitä ihmettä ihmiset? Ei semmoista tässä maailmassa kaivata. Tässä maailmassa kaivataan ymmärrystä, empaattisuutta ja avoimuutta.

Miun pieneen päähäni ei myöskään mahdu kaksinaismoralismi, kun puhutaan seksuaalivähemmistöistä. Jos kaksi miestä harrastaa seksiä, niin se on inhottavaa, sairasta ja ällöttävää (kirjoittaja huomauttaa, ettei tämä ole hänen mielipiteensä), mutta kun kaksi naista tekee saman, niin se on kiihottavaa, seksikästä ja haluttavaa. Puhumattakaan siitä, että jos olisin mies ja pukeutuisin naiseksi, niin se olisi väärin, huijausta ja ”heikkoa”. Mutta näin naisena, kun vedän miesten puvun päälle ja laitan mirrin kaulaan, olen tyylikäs, voimakas ja rohkeaa. Näissä linjavedoissa ei ole mitään järkeä: jokainen meistä on rohkea, kun toteuttaa itseään. Ihan sama ootko syntynyt millaisten värkkien kanssa. Puhumattakaan siitä, että käyt läpi pitkän prosessin, että pääset siihen kehoon, johon siun olisi kuulunut syntyä.

Mie toivon, että miun tyttärestä kasvaa tyyppi, joka tekee päätöksensä heidän sisimpänsä mukaan: ootko sie ystävällinen, kiltti, reilu ja rehellinen. Koska loppujen lopuksi vaan sillä on väliä – ei sillä, että minkälaisista värkeistä sie tykkäät.

Loppuun vielä Sateenkaarihistoriaa Suomesta! Ihan vaan tietoisuuden nimissä!

Sateenkaarihistoria Suomessa
Lähde: Seta.fi

1894 Naisten ja miesten homoseksuaaliset teot kriminalisoiva laki astuu voimaan.

1967 Suomen ensimmäinen seksuaalivähemmistöjen yhdistys, Toisen säteen ryhmä, perustetaan.

1968 Toisen säteen ryhmä lakkautetaan koska Yhdistysrekisteri epäröi sen rekisteröimistä ja perustetaan uusi yhdistys, Psyke ry.
Lue lisää Psykestä Ranneliikkeen artikkelista: http://ranneliike.net/teema/psyke-ryn-historiaa?cid=131

1971 Homoseksuaalisten tekojen kriminalisointi poistetaan rikoslaista. Samalla asetetaan homoseksuaalisille teoille korkeammat suojaikärajat ja asetetaan kehotuskielto, eli julkisesta kehottamisesta samaa sukupuolta olevien henkilöiden väliseen haureuden harjoittamiseen tulee rangaistava teko. Kehotuskielto vaikuttaa siihen, kuinka media käsittelee homoseksuaalisuutta.

1974 Seksuaalinen tasavertaisuus ry (Seta) perustetaan.

1981 Lääkintöhallitus poistaa virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi.

1986 Seta perustaa Hiv-säätiön, joka käynnistää Aids-tukikeskukset.

1991 Seta muutetaan liittomuotoiseksi kattojärjestöksi.

1994 Seta perustaa Transtukipisteen.

1999 Kehotuskielto kumotaan. Hetero- ja homoseksuaalisen seksin suojaikärajat yhtenäistetään.

2000 Uusi perustuslaki astuu voimaan. Lain 6 § sisältää yhdenvertaisuuden lain edessä sekä yleisen syrjintäkiellon. Tarja Halonen valitaan Suomen presidentiksi. Hän on maailman ensimmäinen presidentti, jonka ansioluetteloon kuuluu myös LHBT-järjestön puheenjohtajana toimiminen (Setan puheenjohtaja 1980-1981).

2001 Uudessa työsopimuslaissa kielletään eksplisiittisesti ”sukupuoliseen suuntautumiseen” liittyvä syrjintä. Eduskunta hyväksyy lain rekisteröidystä parisuhteesta.

2002 Laki rekisteröidystä parisuhteesta astuu voimaan. Eduskunta hyväksyy translain.

2003 Translaki astuu voimaan (Laki transseksuaalin sukupuolen vahvistamisesta). Sen myötä kastroimislaki kumotaan.

2004 Yhdenvertaisuuslaki astuu voimaan. Se sisältää syrjinnän kiellon ja viranomaisia koskevan yhdenvertaisuuden edistämisvelvoitteen ”sukupuolisen suuntautumisen” perusteella.

2004 Oras Tynkkynen (vihr.) valitaan kansanedustajaksi. Hän on ensimmäinen suomalainen kansanedustaja, joka on ollut avoimesti homo hakeutuessaan tehtävään.

2007 Laki hedelmöityshoidoista hyväksytään. Se sallii hoidot luovutetuilla sukusoluilla ilman parisuhteeseen tai kumppanin sukupuoleen kohdistuvaa rajoitusta. Ennen lain voimaantuloa hoitoja on annettu, mutta lain säätämisen yhteydessä käydään kiihkeää keskustelua siitä, pitäisikö se kieltää. Sosiaalinen vanhempi saa oikeuden vanhempainrahakauden käyttöön, jos hän on rekisteröidyssä parisuhteessa ja asuu yhdessä toisen vanhemman ja lapsen kanssa.

2009 Lakia rekisteröidystä parisuhteesta muutetaan siten, että perheen sisäinen adoptio mahdollistuu myös parisuhteensa rekisteröineille pareille. Vuoteen 2009 asti se on ollut vain avioparien käytössä.

2011 THL poistaa transvestisuuden sairausluokituksesta Suomessa. Aiemmin transvestisuus oli luokiteltu mielenterveyden häiriöksi WHO:n ICD-luokituksen mukaisesti. Seksuaalinen suuntautuminen lisätään rikoslakiin viharikosten rangaistusten koventamisperusteisiin.

2013 Järjestyksessä toinen tarvittavan allekirjoittajamäärän kerännyt kansalaisaloite – Tahdon2013-aloite tasa-arvoisesta avioliittolaista – luovutetaan eduskunnalle. Allekirjoituksia kertyi 166 851.

2014 Eduskunta säätää kansalaisaloitteen mukaisen tasa-arvoisen avioliittolain.

2015 Uudistuneet yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolaki astuvat voimaan. Tasa-arvolaissa sukupuoleen perustuvan syrjinnän kiellot laajennetaan koskemaan sukupuoli-identiteettiin tai sukupuolen ilmaisuun perustuvaa syrjintää. Vähemmistövaltuutettu muuttuu yhdenvertaisuusvaltuutetuksi, jolla on oikeus käsitellä syrjintää kaikilla perusteilla.

2016 Uusien perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan perusopetuksen tehtävänä on lisätä tietoa ja ymmärrystä sukupuolen moninaisuudesta (syksystä 2016 lähtien).

2017 Tasa-arvoinen avioliittolaki tulee voimaan 1.3. Pakkoavioero poistuu translaista. Samaa sukupuolta olevia avopareja kohdellaan yhdenvertaisesti sosiaalietuuksien osalta.

2018 Suomessa vietetään ensimmäistä sateenkaarihistoriakuukautta.

2019 Nimilaki astuu voimaan vuoden alusta. Etunimen muutokseen liittyvät pykälät on muotoiltu väljästi sukupuolen suhteen, mikä on selvä parannus sukupuolivähemmistöjen oikeuksien toteutumisessa. Äitiyslaki astuu voimaan 1.4. Setan Transtukipisteestä Sukupuolen moninaisuuden osaamiskeskus 4.4.

2 Replies to “Pride-viikko on täällä!”

 1. ”Mutta näin naisena, kun vedän miesten puvun päälle ja laitan mirrin kaulaan, olen tyylikäs, voimakas ja rohkeaa.” >>
  Tämä on musta jännä asia. Toki tässä ihaillaan henkilön oman tyylinsä seuraamista, ja sitä ettei välitä odotuksista mikä on ”naisille sopivaa”.
  Mutta arvostavatko kaikki (etenkin miehet) näitä miesten pukuun pukeutuvia naisia samoista syistä? Vai kenties siksi, että hän on lähempänä miestä kuin naista heidän silmissään, sillä mies on aina parempi kuin nainen?
  Kun naista kutsutaan jätkäporukassa hyväksi jätkäksi, ”One of the guys”, miksi se on kehu?

  Hyvä teksti!

  Tykkää

  1. Hyvää pohdintaa Inka! Ja tosiaan: miksi ihmeessä se on kehu? En mie ainakaan koe sitä kohteliaisuutena tai semmoisena asiana mistä haluaisin saada kehuja…

   Kiitos kommentista!

   – Satu

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: