Valokuvan kehystys kotona, vinkit parhaaseen lopputulokseen!

Valokuvat ovat minusta ajaton lahja. Enkä sano tätä vain siksi, koska olen itse valokuvaaja vaan siksi, että valokuvat toden totta sopivat kaikille. Omassa työssäni kyllä viikoittain ilahdun nähdessäni ja kuullessani ihmisten puheista, kuinka valokuvat tuovat muistoja ja herättävät tunteita. Siksi teenkin mielelläni itse lähipiirille lahjoiksi kuvia ja kuvakirjoja. Lähes aina mukana tekemisessä ovat lapset, koska vaikka hekin näkevät otettuja kuvia puhelimesta tai kamerasta, on minusta tärkeää että he oivaltavat miten fyysisiä valokuvia käsitellään ja kuinka helppoa niiden esille laittaminen lopulta on!

Ja vaikka valokuvien kehystäminen itsessään onkin ihan erityisen helppoa, halusin vielä jakaa teillekin muutaman vinkin onnistuneeseen ja aikaa kestävään itse tehtyyn valokuvan kehystykseen. Tämä sopii hyvin tehtäväksi pienempienkin lasten kanssa kunhan kehyslasit, sakset ja muut terävät+särkyvät asiat pidetään aikuisten käsissä.

Kotikehystykseen tarvitset:

  • Kehykset

Suosittelen lämpimästi kotimaisia kehyksiä, joita on tarjolla sekä marketeissa, että valokuvaamoissa ja kehystämöissä. Itse pidän puukehyksen tunnusta ja jämäkyydestä, mutta etenkin pienimpien kuvien kohdalla tykkään myös sekoitella erilaisia materiaaleja ja värejä. Suosittelen valitsemaan kehyksen, jossa on aito lasi pleksin sijaan ja happotavaat materiaalit (kuten taustapahvi). Ellei kehyksen taustapahvi ole hapotonta  materiaalia, voit aina lisätä kuvan ja taustakartongin väliin kehyspaperin, joka on hapoton ja turvallinen valokuvalle ja sen väreille 🙂 .

  • Kehystettävän kuvan tai muun työn

Kehyksiin voi laittaa valokuvan tai esimerkiksi lasten piirustuksen. Valokuvista itse kotona  tulostetut valokuvat sopivat hyvin, mutta jos haluat varmemman värien kestävyyden kuviin, suosittelen käyttämään ammattimaista kuvanvalmistamoa kuvien teettämiseen.

  • Sakset tai leikkuri

Itse käytän kuvien leikkaukseen paperileikkuria, mutta ellei sellaista tarjolla ole, toimivat sakset ihan yhtä näppärästi kuvan reunojen trimmaukseen 🙂

Halutessasi/helpottamaan työtä hanki myös:

  • Kehyspahvi

Kehyspahvilla on mahdollista vaikuttaa paljon kehystettävän kuvan tunnelmaan, tyyliin ja väreihin. Monesti pienimpiin kehyksiin ei kehyspahvia erikseen oteta, mutta isompiin kuviin kehyspahvi on hyvinkin suotavaa. Kehyspahvilla kuvan saa irti kehyksen lasista ja se taas tuo kuvalle lisää säilyvyyttä pitkässä juoksussa. (Passepartouteja saatavilla budjetilla esim Clas Ohlsonilta, alkaen noin 5e)

  • Puuvillahansikkaat

Näitä myydään monessa marketissakin, hanskat vähentävät ikävien sormenjälkien ilmestymistä lasiin ja valokuvaan kehystyksen aikana. (Hansikasparin hinta muutamia euroja)

  • Kehysteippi

Kehysteipillä saat parhaimmin ja turvallisimmin kuvan kiinni kehyspahviin ja saat “sinetöityä” kehyksen takareunan pölytiiviiksi. (Teippiä myydään mm. Clas ohlsonilla, rullan hinta noin 15e)

  • Paineilmapullo

Paineilmalla putsaat näppärästi roskat ja hennon pölyn kehyslasista kehystyksen aikanakin. (Tätä myydään mm. elektroniikkaliikkeissä, hinta noin 10e/pullo)

Kehystyksen 5+1 ohjeet

1 Laita puuvillahanskat käsiisi

2 Aloita valitsemalla kehystettävä kuva; tulosta itse tai tilaa haluamasi kuva valmiiksi oikeaan kokoon

3 Ota kehys ja irrota tausta, lasi ja kehys toisistaan. Pese kehyslasi. Aseta lasi takaisin paikalleen kehykseen ja puhdista pinta vielä paineilmalla

4 Aseta haluamasi valokuva paikalleen TAI jos käytät kehyspahvia, kiinnitä kuva kehysteipillä kehyspahviin (kiinnitä kuva yläreunasta parilla teipin palalla ikäänkuin ”henkseleillä” pahviin. Tämän jälkeen aseta kuva ja pahvi lasin päälle

5 Lisää kuvan taustalevy tai tarvittaessa kehyspaperi ja sen perään taustalevy paikalleen

+1 Jos haluat pitää kehystämäsi teoksen pölyttömänä, sulje kehystyksen takapuolen reunat vielä kehysteipillä

Muita vinkkejä:

– kun lahjan valmistamisessa ja suunnittelussa on ajoissa liikkeellä, voi lahjansaajan kehysmakua ja sisustusta hiukan utsia ennalta. Kehyksiä voi ostella näin jo ajoissa aina sopivia nähdessään, mm. kirppiksillä esimerkiksi SPR:n kirppiksiltä voi löytää käyttämättömiäkin kehyksiä jopa kymmenillä senteillä!

– Vanhoja kehyksiä voi myös tuunata vaikka maalaamalla, kierittämällä lankaa ympärile tai liimaamalla nappeja pintaan

– Kehystettäväksi voi valita myös vaikka kauniin postikortin tai vanhoja postimerkkejä. Kehystettävien asioiden raja on taivaissa!

Pst.. Jos sinullakin olisi aika taikoa omat kuvasi kehyksiin tai albumiin nyt, klikkaa ihmeessä itsesi verkkokauppaani. Tarjoan kaikille Kollaasin lukijoille -10% alennuksen kaikista tuotteista toukokuun loppuun saakka koodilla KOLLAASI (https://jenora.kuvatilaus.fi/photo-order/category/15)

Kuvankaunista toukokuuta!

-Jenni

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: