Jenni Oranen: Miten aloittaa bloggaaminen?

Kun olet aloittamassa blogia tai suunnittelemassa sellaisen aloittamista, on helpoin lähteä liikkeelle viidestä tärkeimmästä kysymyksestä:

MIKSI
KENELLE
MITÄ
MISSÄ
MITEN

Jokainen menestyvä blogi on raamitettu. Sen sisältö, aiheet, lukijatkin on ennalta päätetty tai ainakin hahmoteltu. Näillä raameilla sisältöä on huomattavasti paljon helpompi lähteä luomaan ja viemään eteenpäin; kun tietää mitä puhuu, kenelle puhuu ja miksi.

Vaikka oma blogini ei ole mitenkään maanlaajuisesti suosittu, uskon että se antaa omille lukijoilleni hyvää tietoa ja kivaa pohdittavaa mm. yrittäjyyden parissa. Ajattelinkin siis Kollaasin kuukauden aiheen kunniaksi kertoa omia ajatuksiani bloggaamisesta ja avata enemmän näitä tärkeitä kysymyksiä, miten bloggaamisessa on hyvä lähteä alkuun. Kommentoi ihmeessä tekstiä lopuksi, oliko tässä sinulle jotain hyödyllisiä juttuja 🙂 !

MIKSI?

Miksi kirjoittaa blogia? Kumpuaako tarina omasta elämästäsi, työstäsi, harrastuksistasi? Onko sinulla jotain kerrottavaa aiheesta vai haluatko vain päästä kirjoittamaan? Kirjoitatko faktaa, fiktiota, päiväkirjaa vai asiatekstiä? On hyvä tietää, mikä on pohjimmainen syy kirjoittamiselle ja palata aina välillä tuon syyn pariin; muistaa miksi sitä on alunperin halunnutkaan alkaa kirjoittaa.

Oma bogini on startanut alunperin perheblogina keskittyen lapsiin, niiden kasvuun ja yritykseni alkuaskeliin. Olen kirjoitellut yrittäjä-äidin arjesta hyvinkin päiväkirjamaisena ja blogi on ollut myös yrityksen kotisivujen tilalla alkuun.

Vaikka lapset eivät enää olekaan kovin iso osa blogiani, seikkailevat he monesti matkassa,
sillä sitähän tämä yrittäjä-äidin arki on! Tässä taannoinen kuvauspaikkojen tarkastus- ja jäätelöretki esikoisen kanssa.

Tätä nykyä syyni kirjoittaa blogia on entistä vahvemmin yritykseeni pohjautuva. Haluan tarjota asiakkailleni ja mahdollisille tuleville asiakkailleni lisäarvoa ja -tietoa siitä mitä teen, miten teen ja miksi teen. Kerron mielelläni ajatuksiani työstäni; miksi teen sitä ja mikä siinä on minulle erityisen tärkeää. Esittelen ottamiani kuvia ja avaan hiukan tunnelmia kulissien takaa. Tämän lisäksi haluan myös vaikuttaa ja kommentoida itselleni tärkeitä aiheita kuten yrittäjyyttä. Siihen liittyen olenkin kirjoittanut useita tekstejä kuten vaikkapa nyt viimeisimpänä paikallistakaan ei tarvitse ostaa jos se on paskaa.

KENELLE?

Kenelle kirjoitat blogia? Lähipiirille ja ystäville, suurelle yleisölle, koiraharrastajille, kissafaneille, ahkerille kokkaajille vai kenelle vain? Mitä tarkemmin yleisö on hahmoteltu, sitä helpompi on kirjoittaa kun tiedät kokoajan kenelle kirjoitat.

Minä aloitin kirjoittamaan blogia omille asiakkailleni, myös pienten lasten äideille ja omalle lähipiirille. Ehkä myös itselleni; jättääkseni päiväkirjaa alkuajoista yrittäjyyden taipaleella.

Tätä nykyä blogini on entistä enemmän asiakkailleni ja pienen yrittäjän arjesta kiinnostuneille.

Blogini tarkoitus on palvella myös valokuvaamoni asiakkaita. Jotta he voivat kurkistaa
työhöni myös kulissien takana ja vähän tutustua ennalta siihen, millainen olen ihmisenä ja millaisia ajatuksia minulla asioista on!

MITÄ?

Blogin aihe. Mitä ja mistä haluat kirjoittaa? Kun kirjoitat koirafaneille, mitä kirjoitat heille? Jos aiheesi on ruoanlaitto tai sisustaminen, voit vielä miettiä olisiko sinulla täsmennettävää; maukkaimmat kasvisruoat tai maalaisromanttinen sisustus?

Minä kirjoitan pääasiassa kolmenlaisia tekstejä:

  • Informoivia tekstejä, joissa kerron esimerkiksi yritykseni palveluista
  • Ajatuksia ja mielipiteitä; useimmiten yrittäjyyteen liittyviä asioita ja kannanottojakin
  • Behind the scenes- ja tunnelmakuvia tekemistäni kuvauksista ja ajatuksia niihin liittyen
Hankin reilu puoli vuotta sitten kaasuauton. Se aiheutti ihmisisssä paljon mielenkiintoa ja
päätinkin kirjoittaa kaasuautoilusta myös blogiini, sillä onhan se oiva paikka tavoittaa ihmisiä ja välittää hyvää sanomaa taloudellisesta ja ekologisesta köröttelystä 🙂 .

MISSÄ?

Mikä on paras blogialusta? Blogata voi tätä nykyä vaikka missä. Voit kirjoittaa omaa blogia alustalla, jonka voit valita monesta eri vaihtoehdosta. Yleisimmät blogialustat ovat Blogger ja WordPress. Tai halutessasi voit myös olla osa blogiyhteisöä. Voit kirjoittaa blogyhteisössä omalla alustalla ja omalla osoitteella tai osana isompaa kokonaisuutta, jolloin blogisi on tämän isomman sivuston sisällä. Nykyään ei ole lainkaan tavatonta kirjoittaa myöskään FB- tai Instagram-blogia!

Minä kirjoitan tätä nykyä blogia oman kotisivuni alla. Aloitin bloggaamisen Bloggerilla, mistä siirryin Stoorin myötä Stoorin alle kirjoittamaan Worpress-pohjalle. Stoorilta lähdettyäni perustin blogin omien kotisivujen yhteyteen ja nyt minun sekä Satun tekstit yhdistyvät tänne Kollaasin sivuille omista blogeistamme luettavaksi 🙂 !

MITEN?

Miten puhua blogissa? Päätä millä tyylillä ja kielellä puhut, kerrot asioita. Avaatko mielipiteitä vai oletko puolueeton, keskitytkö esimerkiksi resepteihin tai sisustusvinkkeihin vai avaatko myös henkilökohtaisempia asioita. Puhutko puhekielellä vai käytätkö kirjakieltä? Millainen blogin aihe on, millainen puhekieli siihen sopii ja mikä on näiden kanssa sopivassa linjassa?

Minä puhun vapaahkosti kuitenkin aika paljon kirjakieltä käyttäen. On omaan suuhuni ja näppikseeni sopivampaa kirjoittaa kirjakielellä, vaikkakaan reaalielämässä en juuri niin puhu. Se on kuitenkin luontaisempaa kirjoitettuna. Käytän kuitenkin kirjoittaessani paljon rennohkoa tekstiä ja sanojakin.

+ MILLOIN?

Lisäkysymyksenä milloin? Nykyään ajoitus on erityisen tärkeää bloggaamisessa, etenkin blogitekstien julkaisussa. Osaatko julkaista blogitekstejä silloin, kun lukijasi ovat laitteiden ääressä niitä lukemassa? Ennen ensimmäistäkään julkaisukertaa voi olla vaikeaa hahmottaa sopivia aikoja, mutta mitä useamman tekstin julkaiset, sitä tarkemmin kannattaa seurata julkaisuja vaikkapa Google Analyticsin kautta; milloin ihmiset useimmiten liikkuvat blogissasi ja lukevat siellä tekstejä? Milloin julkaistut tekstit saavat parhaan näkyvyyden ja mitkä ajat ovat huonompia? Sopivat julkaisuajat riippuvat täysin yleisöstä eikä voi sanoa olevan yhtä tiettyä aikaa, jolloin kaikkia blogeja luettaisiin. Omat parhaat aikasi saat siis selville seuraamalla!

Oman blogini julkaisuajat ovat aika vapaita; en ole koskaan oppinut tasaiseen kirjoitus- ja julkaisutahtiin vaikka tiedän että perinteiselle blogilukijalle se olisi parasta. Kirjoitan kuitenkin pääasiassa yleisölle joka seuraa minua muistakin syistä kuin vain blogini takia, joten satunnaisesti ilmestyvät tekstit ovat ehkä enemmänkin lisäsisältöä seuraajilleni. Pyrin kuitenkin aina hyvän tekstin jemmaan saatuani julkaisemaan sen somessa sopiviksi tietäminäni aikoina, jolloin seuraajani liikkuvat eri kanavissani ahkerimmin ja näin mitä todennäköisimmin tekstiini törmäävät 🙂 !

Vuosi sitten touko-kesäkuussa lomailimme perheen kanssa meille jo useamman vuoden
ajalta tutuksi tulleessa kohteessa Espanjassa. Asunto- ja matkustusvinkit saivat hyvän vastaanoton ja niitä luetaan blogistani vieläkin usein. Mukavaa voida myös jakaa omia hyvä kokemuksiaan blogissa erilaisista aiheista!

Kaikki nämä kysymykset ja niiden vastaukset liittyvät tiukasti toisiinsa. Aiheestasi ja yleisöstäsi riippuu paljon, miten blogissa kannattaa puhua. Asianajotoimiston ei omassa ammattiblogissaan kannata ehkä puhua puhekielellä, rennommassa lasten ehdoila tehdyssä  perheblogissa puhekieli taas voi olla hyväkin vaihtoehto. Se mitä kirjoitat määrännee paljon sitä, kenelle kirjoitat. Jos kirjoitat lapsista, ei ehkä suurin kohdeyleisösi ole lapsettomat aikuiset. Kysymyspalettia kannattaa siis ehdottomasti miettiä kokonaisuutena; jos yksi ei ole selvillä voi muidenkin kohtien avaaminen olla vaikeaa.

Oletko sinä miettinyt oman blogisi kohdalla nämä kysymykset kuntoon? Koska aika, paikka ja ihmiset eivät koskaan pysy samoina vaan me jokainen muutumme elämän edetessä ja aikojen muuttuessa, on erityisen hyvä tarkastaa tilanne aina ajoin! Vaikka siis olisit määryttänyt astaukset näille kysymyksille blogia aloittaessasi ei tilanteesi välttämättä ole sama enää viiden vuoden kuluttua. Ota siis vähintään vuosikatsaus kerta vuoteen ja kysy kysymykset uudelleen blogiltasi. Oletko edelleen ajan tasalla vai pitäisikö jotain muuttaa?

Ja hei! Jos sinä haluaisit tänne meille Kollaasille bloggaamaan, on se ihan mahdollista. Meillä saat kirjoittaa omalla blogialustallasi, mutta yhteisön tuki tulee kaupan päälle. Meillä on valmiit kuukausittaiset aiheet, joiden sisällä kirjoitellaan “teemapostauksia” , mutta muuten blogisi saa elää omaa elämäänsä. Siksi olemmekin siis Yhdessä ehjät; jokainen omanlainen, erilainen, mutta yhdessämuodostamme sopivan rosoisen Kollaasin. Jos kiinnostuit liittämään blogisi mukaan meille, laitathan sähköpostia: kollaasiblogit@gmail.com, tai ota yhteyttä ja kerromme lisää!

– Jenni / Jenora Design


Kirjoittaja on valokuvaaja, innostuja ja toteuttaja. Tämä yrittäjä-äiti pyörittää omaa valokuvaamoaan Keski-Suomessa ja rakastaa katsella vanhoja valokuva-albumeita sekä bongailla vanhoja kameroita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: