Satu Leinonen: Tyylini on superviittani

Istun musta-valkoraidallisessa kauluspaidassa sohvalla ja mietin vaatteita. Pukeutumista ja tyyliä. Mitä ne merkitsevät miulle ja onko niiden merkitys jotenkin muuttunut vuosien aikana?

Pelkkä oikea asu voi kohottaa mielialaa ja saada olon tuntumaan voittamattomaksi.

Satu Leinonen

Vaatteet, pukeutuminen, tyyli ja itseilmaisu ovat aina kulkeneet käsi kädessä miun elämässä. Enemmän tai vähemmän tiedostaen, se myönnettäköön. Tavallaan on kai oletusarvo, että kun tytöt kasvavat teini-ikään, niin kiinnostus vaatteisiin ottaa aivan erilaisen käännekohdan elämässä. Tosin äitini mukaan itselläni kiinnostus pukeutumista kohtaan tuli esiin jo hyvin varhaisessa iässä.

Miulle vaatteet ovat kuin valokuvia: ne nostavat esiin muistoja. Kun lähden miettimään miulle rakkaimpia hetkiä, muistelen niitä vaatekappaleiden ja asujen kautta. Esimerkkinä nostettakoon vaikka järkyttävän kulunut Akademiksin teepparimekko, jota en vaan voi heittää enää pois. Miksi? Se sattuu olemaan se vaatekappale, jonka vedin päälle, kun ensimmäistä kertaa ajoin Hölökin pois kotoani. Matkalla hän osti miulle Muumilimpparia ja puhuttiin og 90’s räppipaidoista. Sillä hetkellä sen kyseisen mekon merkitys muuttui ja siitä tuli osa tärkeää ja rakasta muistoa.

Mitä se pukeutuminen miulle sitten merkitsee? Itseilmaisua. Tapaa tuoda sille, että kuka mie olen. Se on keino välittää tunteita ja mielialoja – mielenkiinnon kohteita. Pukeutuminen oikeaan asuun voi huonona päivänä kohottaa itsetuntoa ja hyvänä päivänä vain tukee sitä. On hankala lähteä kuvailemaan sitä minkälainen tunne tulee, kun on juuri se oikea asu päällä – asu, joka kohtaa täydellisesti sen hetken mielialan. Kai sitä voi verrata siihen täydellisesti omaan elämäntilanteeseen sopivaan biisiin. Pelkkä oikea asu voi kohottaa mielialaa ja saada olon tuntumaan voittamattomaksi.

”Dress for the job you want, not the job you have.”

Austin Kleon

Valitettavasti (pääasiassa) ihmisiä, jotka käyttävät pukeutumista, tai ylipäätänsä ulkonäköään, itseilmaisun keinona, pidetään pinnallisina ja tyhminä. Miksi muuten ihminen käyttäisi aikaa ja energiaa omaan ulkonäköönsä, jos hänen päässään olisi älyllistä toimintaa? Että jos siuta ei kiinnosta mitä päällesi laitat, niin onneksi olkoon – yleisen ennakkokäsityksen mukaan siun täytyy olla fiksu!

”Mikä on toi rätti, joka killuu siun jalassa kiinni?”

Pukeutumisen avulla on myös mahdollista nostaa omaa statusta, löytää uusia sielunkumppaneita tai pitää ihmiset loitolla. Austin Kleon on sanonut kuolemattomat sanat: ”Pukeudu sitä työtä varten, jonka haluat, älä sitä joka siulla jo on.” Pukeutumisellamme kuin on suuri vaikutus ensivaikutelmaan, joka me annetaan muille. Vaikka se ei aina toimikaan niin kuin omassa päässämme kelailtiin. Itse olen esimerkiksi ollut työhaastattelussa pukeutuneena jakkutakkiin, kauluspaitaan, hameeseen sekä korkokenkiin. Ajattelin asuvalintani tuovan esiin vastuuntuntoisuutta ja auktoriteettia, jota esimiesasiemassa tarvitaan. Asuvalintani sai haastattelijan kuitenkin kysymään, että suostuisinko edes nostelemaan laatikoita vai pelkäänkö vaatteideni likaantuvan. Hämmennyin ja taisin huomauttaa, ettei miun pukeutuminen työntekoon vaikuta.

Vuonna 2017

Oman tyylin luominen voi tuntua (varsinkin) alussa haastavalta. Tärkeintä on kuitenkin luottaa siihen, että oot tehnyt siulle oikeat valinnat. Monesti miulle sanotaan, että ”mie en pystyis saamaan tota näyttämään hyvältä. Mutta sie kyllä saat!” Se maaginen juttu siellä taustalla, mikä saa asut ja erilaiset – ehkä hieman omituisemmatkin – tyylivalinnat näyttämään hyvältä, on käyttäjän oma usko asuun. Jos sie oot sitä mieltä, että se asu rokkaa, niin jumalauta se muuten tekee niin!

Ja mikä tärkeintä: jos joku mulkero sanoo, että siun ei todellakaan pitäis käyttää tollasta asua tai näytät nätimmältä ilman hattua – tai oikeastaan ihan mitä vaan, minkä tarkotus on vaan saada siun olo tuntumaan kurjalta – niin näytä sille finkkua. Koska sie saat ja voit pukeutua ihan just niin kun siusta iteltä tuntuu hyvältä. Ja jos tarviit shoppailuapua, niin hei! I got you! (Eikä ees ollu vitsi. Lähetään metsästää siun tyyliä.)


Kirjoittaja pitää Pikku -blogia, haaveilee, hulluttelee ja on innokas matkailija. Suurimpina intohimoinaan kirjoittaja pitää omalla tyylillään hulluttelemista ja aamukahvia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: