Satu Leinonen: Jos Kuubaan haluat mennä nyt…

Niin paperisota on edessä. Juuri niin – paperisota. Ei nimittäin ole ihan niin yksinkertaista lähteä käymään Kuubassa kuin esimerkiksi jossain Euroopan maassa. Pakko onkin myöntää, että jossain tässä matkajärjestelyjen ohessa on tullut mietittyä, että kylläpä vaan on muuten helppo lähteä johonkin Euroopan maahan – ei sitä tartte kuin hypätä lentokoneeseen.

Mie päätin yläasteikäisenä, että haluan joskus käydä Kuubassa. Viime vuoden loppupuolella tajusin, että tästä päätöksestä on kulunut jonkun toisen teini-iän verran. Niinpä on siis pienen kanssa mennä eikä meinata. Varasin meille lennot ja hotellin (jota muuten markkinoitiin Ernest Hemingwaysin lempparina). Muutamia kulmakarvoja on noussut, että meinaatteko todella lähteä pienen kanssa kahdestaan? Meinataan me – ja meinattiin tulla muuten takaisin kotiinkin.

Kartta, johon merkataan meidän yhteiset reissumaat – kyllä kelpaa kahvia keittää, kun samalla silmäilee, että mihin mennään seuraavaksi.

Mitäpä siis pitäisi ottaa huomioon, kun alkaa suunnittelemaan matkaa Kuubaan? Ainakin, että paperitöihin kannattaa varata aikaa – nimittäin vaikka et alle 30 päivän vierailulle viisumia tarvitse, niin turistikortit tarvitset. Turistikortteja myy Suomessa Kuuban suurlähetystö Aventura ja sellainen maksaa 49€/henkilö. Turistikortit voi joko hakea Aventuran toimistosta Helsingistä tai tilata (sika kalliilla) postituksella kotiin.

Onko jotain muuta, mitä pitäisi tietää? Noooo on! Jos lentonne vaihtuu Kanadassa, täytyy Kanadalta hakea lupaa saapua maahan (vaikka vaan vaihtaisitte lentokonetta). Lupa haetaan sähköisellä eTA-hakemuksella ja yksi hakemus maksaa noin 5 euroa. Sähköisen eTA:n päätöksen saamisessa menee abouttistarallaa 5 minuuttia, ellei Kanadan viranomaisilla ole jotain mihin he haluavat lisäselvitystä. Mikäli lentonne kulkee USA:n ilmatilassa, tulee myös USA:lle tehdä sähköinen ilmoitus, TSA. Tämä täytetään sen lentoyhtiön sivuilla, joka ilmatilassa liikkuu.

Passikotelot on Ainoa Graphic Designin käsialaa

Kuubaan matkaavalla on oltava voimassa oleva matkavakuutus. Joten, kun saavut Kuubaan, käden ulottuvilta täytyy löytyä englannin kielinen matkavakuutustodistus. Mikäli tätä ei ole, joudut todennäköisesti ostamaan kuubalaisen matkavakuutuksen. Eli kannattaa pitää huoli tästäkin asiasta.

Muita asioita mitä on noussut esille lähtövalmisteluja tehdessä on, ettei rahaa pysty vaihtamaan valmiiksi, sillä Kuuban pesoja ei saa viedä maan ulkopuolelle. Ota siis käteistä mukaan, jotta voit vaihtaa rahaa heti lentokentällä. Kuubassa on kaksi valuuttaa – paikallisten peso ja turistien peso. Itse aion vaihtaa rahaa pelkästään turistien pesoon, joka on arvoltaan kalliimpi – mutta 100% varmuudella käy kaikkialla. Kauppasaarron takia Kuubassa ei sitten käy amerikkalaiset pankkikortit, kuten American Express, Diner’s Club jne. Mutta Visan pitäisi toimia!

Onhan tässä vielä tota tutkittavaa…

Tässä vaiheessa on kai turha kirjoitella sen enempää siitä miten Kuubassa toimitaan – eihän myö olla vielä oltu siellä! Mutta voisinpa melkein vannoa, että maaliskuussa Pikun puolelta löytyy (luultavasti todella värikäs) kertomus Kuubasta ja meidän tärpeistä siellä. Mutta koska lähtövalmistelut on tässä taloudessa jo aikalailla tehty, niin tässäpä koottu muistilista Kuubaan lähtijälle:

Matkailijan check -lista

  • Passi, joka on voimassa vielä 6 kk matkan jälkeen
  • Turistikortti
  • Matkavakuutus ja matkavakuutustodistus tulostettuna
  • Lento Kanadan kautta? Sähköinen eTA -hakemus
  • Lento USA:n ilmatilan kautta? TSA-ilmoitus lentoyhtiön verkkosivujen kautta, että käytätte ilmatilaa.
  • Matkustatko yksin lapsen kanssa? Muista letter of consent sillä rajatarkastuksessa saatetaan sitä tarvita. (Lapsen lupalappu matkustaa vain toisen vanhemman kanssa. Lappunen täytetään yhdessä ja siihen laitetaan kotimaahan jäävän huoltajan yhteystiedot mahdollisia tiedusteluja varten.)
  • Maitohappobakteerit ja hiilitabletit
  • Käteistä, jotta voi vaihtaa rahaa jo heti lentokentällä
  • Adapteri: Eurooppa-Yhdysvallat

Ei muuta kuin kohti Havanan lämpimiä katuja!


Kirjoittaja on haaveilija, hulluttelija ja innokas matkailija. Tämä äiti-tytärkombo on yhteisen kymmenen vuotensa aikana käyneet 
yhdeksässä maassa: toisissa useammin kuin toisissa. Tänä vuonna vuorossa ovat (ainakin) Kuuba ja Irlanti. 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggaajaa tykkää tästä: